Wednesday, October 15, 2008

The Bugis Traditional Raya Food

Ni lar dia bila pregnant.. mula lar ingat macam2 makanan.. so this morning teringat lar makanan Bugis ni.. so aku pun google nak cari camna nak wat burasak ni.. sbab ye lar yg tau buat orang2 tua.. so nanti bila orang2 tua ni takde.. aku nak makan camna.. so kena tau and make the effort to really do it.. tengok lar kalau raya di JB boleh la.. ehhehe

ni resepi nya.. i've got from this side.. http://puadede.com/v1/resepi-buras-bugis/

BURASAK

Bahan-bahan:
Beras 1kg,
Kelapa 1 biji diparut dan ambil santannya,
garam secukup rasa.

Bahan pembungkus :
Daun pucuk pisang (hijau muda),
Daun pisang (hijau).

Cara-caranya:
Bersihkan beras dengan air yang bersih dan toskan.
Panaskan santan hingga mendidih. Bila mendidih kecilkan api.
Masukkan garam (janganlah banyak, ala kadar saja). Bila santan sudah berubah warna sedikit, padamkan api. Tuang santan panas ke dalam beras sambil gaulkan. Ingat! jangan terlalu banyak. Beras biar lembab sedikit, tapi merata.



Cara membungkus:
Sediakan daun pucuk pisang yang dipotong bentuk segi empat 4. Daun pisang juga dipotong bentuk segi empat. (Petua memastikan daun pisang tahan dan tidak koyak: jemur atau salai daun pisang itu)





and this is the result..



and nicely eat with serunding or another favorite.. ikan parang masak kicap.. hmmm.. sedapnyaaaa....



also i got another resepi which called Lepat Luih.. another Bugis dishes

Lepat Luih

BAHAN-BAHAN
5 kg beras pulut

Santan (5 biji kelapa)

Sedikit garam

Daun pisang muda

CARA MEMBUAT
Pulut hendaklah direndam semalaman.
Selepas direndam pulut tadi dikukus hingga masak.
Setelah dikukus pulut tadi digaul bersama santan yang telah dimasak (santan hendaklah dimasak dahulu selama 3 minit).
Selepas sebati baru proses membungkus dilakukan menggunakan daun pisang dan dibentuk segi tiga. Setiap bungkusan akan diikat dijadikan sebuku (setiap sebuku mengandungi 6 bungkus/keping). Tujuannya adalah untuk memudahkan ia direbus di dalam periuk.
Kemudian rebus selama 3 1/2 jam.
Selepas itu ia dibiarkan sejuk dan boleh dihidangkan

yg ni takde gambar.. tapi sedappp gakkk..

No comments: